HIIHTORETKET

Yleiskuvaus
” Ken latuja hiihtää, latujen on vanki. Vapautta on vain umpihanki”.

Hiihtoretki umpihangessa on kokemus sekin. On ihan toisenlaista hiihtää puolimetrisessä hangessa kuin vasta-ajetulla ladulla. Matka etenee hitaasti ja hiki tulee herkästi, pienetkin alamäet on otettava varovasti ja pitkät metsäsukset ovat hankalat käsitellä, jos puustoa on liikaa. Mutta parasta kaikessa on se, että metsäsuksilla voikin sitten mennä lähes minne vain omaa rauhallista tahtia luonnosta nauttien. Ja vielä kun saa istua nuotiolle nauttimaan hyvistä nokipannukahveista kevätauringon paistaessa, niin mikäpä on siinä ollessa.

Aloitus ja lopetus
Retkelle voidaankin lähteä miltei mistä vaan. Tikkakoskelta Esikuntakomppanian tai kivääriradan parkkipaikalta kun starttaa, niin metsiä ja hakkuuaukkoja riittääkin pohjoiseen päin mentäessä kilometritolkulla.

Matka
Hiihtoretken voimme ajoittaa vaikkapa iltapäiväksi, niin on riittävästi aikaa edetä sopivaa vauhtia. Matkaa kertyy 5-8 kilometriin riippuen siitä, kuinka paljon edetään umpihangessa tai voimmeko käyttää vanhoja latuja ja kelkkauria.

Vaativuus
Metsäsuksilla hiihtäminen on raskaampaa kuin tavallisilla suksilla hiihtäminen, ja oman mausteensa antaa maasto, keli ja pakkanen.

Varusteet
Hiihtoretkelle kannattaa pukeutua huolella, sillä hiihtäessä tulee takuuvarmasti kunnon hiki. Hiihtovauhti pitäisikin olla sen verran hidas, että paita ei kokonaan kastuisi. Alimmaiseksi hengittävä urheiluasu, välikerrokseksi pakkasasteiden mukaan vaikkapa ohut fleece-pusakka ja päällimmäiseksi hengittävä ulkoiluasu. Metsäsuksiin parhaat jalkineet ovat huopavuorelliset kumisaappaat. Jalkaan kannattaa laittaa ensiksi ohuet juoksusukat, sitten vaikkapa vaellussukat ja päällimmäiseksi villasukat. Saappaat on oltava niin sopivat, että jalat eivät sukkienkaan kostuessa ala hiertyä. Mukaan kannattaa ottaa päiväreppu, johon voi varata taukotakin ja juotavaa.